Resepi Asam Pedas Johor

 


kredit gambar http://sariyusa.blogspot.com/



Berikut adalah resepi asam pedas Johor yang dapat kamu coba:

Bahan-bahan:

  • 500g ikan tenggiri, potong sesuai selera
  • 5 ulas bawang merah, dihiris halus
  • 3 ulas bawang putih, dihiris halus
  • 1 inci halia, dihiris halus
  • 3 tangkai serai, dihentak dan diikat
  • 10 biji cili kering, direndam dan dihiris halus
  • 1/2 sudu besar belacan
  • 2 sudu besar gula
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 1/2 cawan air
  • 2 biji tomato, dipotong dadu
  • 2 biji limau kasturi, diambil airnya

Bahan-bahan rempah:

  • 10 biji cili merah
  • 5 biji cili padi
  • 3 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 1/2 inci kunyit
  • 1 inci lengkuas
  • 1/2 sudu teh jintan manis
  • 1/2 sudu teh ketumbar

Cara-cara:

  1. Blenderkan semua bahan rempah sehingga menjadi lembut.
  2. Panaskan sedikit minyak dalam kuali dan tumis rempah yang telah diblender hingga wangi.
  3. Masukkan bawang merah, bawang putih, halia, serai dan cili kering. Kacau hingga bawang layu.
  4. Tambahkan belacan, gula, dan garam. Kacau hingga rata.
  5. Masukkan air dan biarkan ia mendidih.
  6. Kemudian masukkan ikan dan tomato. Biarkan ia mendidih selama 5 minit atau sehingga ikan masak.
  7. Akhir sekali, masukkan air limau kasturi dan kacau rata.
  8. Sedia untuk dihidangkan dengan nasi panas.

Selamat mencuba!

Ulasan