kredit gambar http://sariyusa.blogspot.com/
Berikut adalah resepi asam pedas Johor yang dapat kamu coba:
Bahan-bahan:
- 500g ikan tenggiri, potong sesuai selera
- 5 ulas bawang merah, dihiris halus
- 3 ulas bawang putih, dihiris halus
- 1 inci halia, dihiris halus
- 3 tangkai serai, dihentak dan diikat
- 10 biji cili kering, direndam dan dihiris halus
- 1/2 sudu besar belacan
- 2 sudu besar gula
- 1/2 sudu kecil garam
- 1/2 cawan air
- 2 biji tomato, dipotong dadu
- 2 biji limau kasturi, diambil airnya
Bahan-bahan rempah:
- 10 biji cili merah
- 5 biji cili padi
- 3 ulas bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 1/2 inci kunyit
- 1 inci lengkuas
- 1/2 sudu teh jintan manis
- 1/2 sudu teh ketumbar
Cara-cara:
- Blenderkan semua bahan rempah sehingga menjadi lembut.
- Panaskan sedikit minyak dalam kuali dan tumis rempah yang telah diblender hingga wangi.
- Masukkan bawang merah, bawang putih, halia, serai dan cili kering. Kacau hingga bawang layu.
- Tambahkan belacan, gula, dan garam. Kacau hingga rata.
- Masukkan air dan biarkan ia mendidih.
- Kemudian masukkan ikan dan tomato. Biarkan ia mendidih selama 5 minit atau sehingga ikan masak.
- Akhir sekali, masukkan air limau kasturi dan kacau rata.
- Sedia untuk dihidangkan dengan nasi panas.
Selamat mencuba!
Ulasan
Catat Ulasan